FORT FEST CZ 2019 KRÁLÍKY SE BLÍŽÍ

V Králické pevnostní oblasti se pod názvem Fort Fest CZ 2019 Králíky letos koná již třetí ročník prezentace pevnostních muzeí a setkání jejich provozovatelů. Své zastoupení zde budou mít ve dnech 15. a 16. června nejen významná muzea tuzemská, ale i významná muzea zahraniční.

K pořadatelství akce opět spojili své síly Společnost přátel čs. opevnění, o. p. s., Králická pevnostní oblast o. p. s. a Armyfort, s. r. o. Záštitu nad akcí přebrali hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický a starosta města Králíky Ing. Václav Kubín.

V průběhu dvou dnů trvání akce Fort Fest CZ se budou moci návštěvníci seznámit prostřednictvím expozic a prezentací s řadou muzeí opevnění i se zástupci jejich provozovatelů. Ti svá muzea, svoji činnost a plánované akce představí v rozsáhlých podzemních prostorách dělostřelecké tvrze Hůrka.

Součástí programu jsou speciální prohlídkové trasy a okruhy ve tvrzi Hůrka, prodloužené provozní doby ve většině muzeí v KPO, bohatý doprovodný program.

V sobotu 15. června budou moci návštěvníci Fort Festu využít k dopravě do Prostřední Lipky a Červeného Potoka – nástupních míst na Fort Fest CZ – nostalgického parního vlaku jedoucího na trase Česká Třebová – Ústí nad Orlicí – Letohrad – Jablonné nad Orlicí – Těchonín – Mladkov – Lichkov – Prostřední Lipka – Červený Potok – Hanušovice. Právě toho dne budou letošní nostalgické jízdy na Králicku zahájeny a těšit se na ně můžeme každou sobotu až do konce září. Jízdní řád zde: https://www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky

Při příležitosti konání akce pořadatelé vydají limitované emise upomínkových a sběratelských předmětů, zájemci budou moci doplnit své sbírky i o literaturu s tématem fortifikací a historie čs. armády…

Mottem Fort Festu je opět legendární výrok Profesora Tomáše Garrigua Masaryka – 1. prezidenta ČSR: „O hranicích se nediskutuje! O hranice se střílí…!“ V dnešních časech, kdy je zpochybňována existence samostatných národních států a smysluplnost existence jejich hranic, nabývá výrok znovu svého symbolického významu. Tématem letošního ročníku je: „Znovuzrození pevnostní techniky“, což je reakce na rozsáhlou rekonstrukční činnost dobrovolníků spravujících objekty opevnění. Jejich aktivity na vysoce profesionální úrovni nahrazují nezájem státu a profesionálních institucí.

Podrobné informace lze najít zde http://fortfest.boudamuseum.com/ a aktuality zde https://www.facebook.com/fortfestcz/?fref=ts.

Program celovíkendové akce Fort Fest CZ 2019 Králíky bude plný doufejme příjemných překvapení a speciálních nabídek. Návštěvníci se např. mohou svézt bojovým vozidlem pěchoty na terénním polygonu VMK, nechat se přepravit mezi bojovými objekty tvrze Hůrka a Vojenským muzeem Králíky nově rekonstruovaným těžkým vojenským nákladním automobilem Tatra 815 – 8 x 8, projít si některou z pěti prohlídkových tras v rozsáhlém podzemí tvrze Hůrka (včetně speciální trasy Tvrz Hůrka „naruby“, kdy se do tvrze vstupuje dělostřeleckým srubem K – S 11 Na svahu), prohlédnout si vybavení nejmenší kategorie pevnostních staveb – řopíku (č 111), navštívit expozice několika v různém rozsahu rekonstruovaných pěchotních srubů (K – S 8 U nádraží, K – S 14 U cihelny, K – S 32 Na růžku), v podzemních expozicích vedle prezentací tuzemských i zahraničních muzeí vidět např. kluzák, na kterém trénovali piloti nacistické Luftwaffe před přechodem na bojové kluzáky, nebo motorová letadla a mnoho dalšího… Někoho možná potěší možnost prohlédnout si historické zbraně, uniformy, výstroj, někoho dobová živá hudba a večerní zábava, jiný se rád podívá na techniku ze sbírek Vojenského muzea Králíky putující několikrát za den silnicí mezi VMK a tvrzí Hůrka, nebo na zajímavé kusy vystavené v areálu muzea. Jistě zaujmou i přírůstky exponátů z „oblasti“ polních fortifikací.

Zahraničních účastníků bude na letošním ročníku Fort Festu více, než v případě ročníků minulých. Všechny konkrétně prozrazovat nebudeme, některé jsme však už představili v aktualitách na facebooku akce.

Nenechte si Fort Fest CZ 2019 Králíky ujít! Jde o významnou aktivitu, propagující mezinárodní spolupráci profesionálních i amatérských bunkrologů a Českou republiku.